Det blir utspring för många av de blivande studenterna, men det har införts begränsningar för att följa de riktlinjer som finns. Foto: Henrik Montgomery, TT

Livestreamat och bilburet – så firas Dalarnas studenter

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för studentfirande på många håll i länet de kommande dagarna. Coronaläget kräver anpassning, vilket speglas i de olika sätt firandet sker.

Så här firas studenten på olika håll i länet:

Avesta

Firande på Avestavallen 12 juni med liveband, stipendieutdelning och utspring. Allt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Borlänge

Firande sker klassvis. Utspringet sprids ut och sker från olika utgångar för att undvika folksamlingar. Ceremonin kommer att livesändas i utvalda digitala kanaler.

Falun

Var och en av de sex gymnasieskolorna genomför på sitt egna sätt. På Lugnetgymnasiet sker firande 10-12 juni. På Kristinegymnasiet 11-12 juni. Det blir inget utspring på grund av skittskyddsskäl.

Hedemora

Firande 12 juni. Enbart avgångselever kommer till skolan. Klasserna samlas i varsitt klassrum. Stipendier delas eventuellt ut via länk. Utspring sker klassvis. Antalet anhöriga begränsat till 2 personer per avgångselev.

Ludvika/Grängesberg/Smedjebacken

Firande 12 juni. Utspringet sker på fyra olika platser: Cassels i Grängesberg, Gammelgården och Högbergsskolan i Ludvika och Smedenskolan i Smedjebacken. Firande sker klassvis. Två anhöriga per elev får delta. Lotsar kommer att finnas på plats för att se till så att allt flyter på. Utspringet streamas på olika sociala medier.

Leksand

Samling sker klassvis. Utspring 12 juni som sänds via digitala medier och kommer att spelas in. Max tre personer per student får närvara. Det kommer finnas personal på innergården för att säkerställa avstånd. 

Malung-Sälen

Avslutningen delas upp på fem tillfällen 9-12 juni. Två anhöriga per elev tillåts.

Mora

Klassvisa avslutningar 11 och 12 juni. Två anhöriga per elev får följa ceremonin på håll på innergården. Tal och härlig musik utlovas.

Rättvik

Firande 12 juni. Mösspåtagning, fotografering och ceremonier i klassrum. Webbsändning av en officiell ceremoni. Utspring från tre olika byggnader. Även utspringet streamas live.

Vansbro

Firande 12 juni på Vansbro utbildningscenter. Utspring på tre olika entréer samtidigt. Max två anhöriga per student. Utdelning av betyg och stipendier utanför Café Oasen.

Älvdalen

Studentexamen 15 juni på Älvdalens utbildningscentrum. En mindre ceremoni kommer genomföras med ett studentsläpp. Max två anhöriga per student är välkomna i bil tillsammans med studenten. Varje bil får en p-plats och anhöriga får inte lämna bilen. Det är ok att stå utanför bilen men inte att lämna den. Efter ceremonin kör bilarna i kortege runt skolan och lämnar sedan för att lämna plats åt nästa grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet