”Tak över huvudet och mat i magen” – så förbereder Borlänge kommun för att ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Mat, sängar och förskoleplatser. Det är några av de saker som Borlänge kommun just nu ser över för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina.

– Den viktigaste frågan är nu att folk ska få tak över huvudet, mat i magen och bli omhändertagna, säger Markku Lahnalampi enhetschef på arbetsmarknads- och integrationsenheten i Borlänge kommun.

Än har inga flyktingar som anvisats till kommunen av Migrationsverket kommit till Borlänge. Men kommunen uppmanar nu de privatpersoner som tagit emot människor från Ukraina att höra av sig för att man ska kunna få en bild av hur många som kommit till Borlänge.

Söker kontakt

– Vi vill komma i kontakt med de som kommit från Ukraina och som bor hos vänner och bekanta. Vi vill veta hur många som finns Borlänge och vi behöver veta hur många barn vi ska förbereda skolan för att ta emot, bland annat, säger Markku Lahnalampi.

Dalarna och kriget i Ukraina

Ukrainsktalande personal söks

Man förbereder nu bland annat för att det ska finnas personal inom kommunal verksamhet som talar ukrainska.

– Jag kommer att låna in personal från andra verksamheter i kommunen som kan ukrainska. Sedan kommer jag att stärka upp med några personer som har ukrainska som modersmål som vi kommer att anställa, så att vi kan kommunicera, säger Markku Lahnalampi.

I klippet: Så många ukrainska flyktingar är Borlänge redo att ta emot under den närmaste tiden – ”En mycket större flodvåg på kort tid än vad det var 2015”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet