Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Gymnasiets förberedelser inför skolstarten: Inga upprop och lunch utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Det närmar sig skolstart för gymnasieeleverna i Dalarna. Efter en vår av distansstudier ska de nu tillbaka till skolbänken – men allt är inte sig likt. I Borlänge skippar man stora upprop och försöker sprida ut luncherna i olika lokaler – eller sitta utomhus.

För gymnasieskolorna inom Borlänge kommun så sker inte längre uppropen för gymnasieeleverna i aulan, som tidigare år, utan man har anpassat uppropen med att sprida ut dem både klassvis och med olika tider.

– Vi har även lite olika lösningar när det gäller matservering. Det handlar om flera lokaler, eller som nu när det är fint väder, att man kan äta utomhus. Sen har vi en tanke om matlådor, men det är en senare lösning, säger John Steen, Borlänge kommuns skolchef.

– Vi för även dialog med Dalatrafik om hur skolresorna ska kunna ske säkert.

Hör skolchefen berätta mer om hur skolstarten kommer vara utformad och tankar från några gymnasieelever i klippet ovan.

Hur ser skolstarten ut hos dig? Vilka anpassningar görs för att hålla coronan borta?

Tack för visat intresse. Härmed stänger vi denna chatt.

Christina Persson • När personalen sänkt garden känns det inget vidare att arbeta som timvikarie. Matpersonal delar ut mat men alla använder samma smörkniv! Lärare hänvisar till förälder ang sjuka barn "jag skickar inte hem ngn". Ser snett då man håller avstånd, gör rent. Tycker man är "rädd" i onödan

J • Lektionerna är nog det minsta problemet. Värre med en timme i kollektivtrafiken i varje riktning, plus trånga korridorer och trapphus. Varje skola har olika förutsättningar - och varje elev också. Det behövs inte en lösning för alla utan flera alternativ.

Emilia • Vi har minskat antal platser i skolan mindre elever får börja, vi får äta i klassrummet, utrymnings vägarna används som nya ingångar så att det inte samlas många

Christina Persson • Synd att det inte är samma "kontroll" i grundskolan som på gymnasiet.

Malin • På mina barns skola sker lämning och hämtning utomhus och barnen byter inte om på idrotten.

NäämenTjenaSVT • Har fått ingen info om hur restriktionerna ska hållas, vi är ca 30 st i klassen och att hålla 2m avstånd är i princip omöjligt i klassrummet om vi alla ska vara där samtidigt. Däremot inga distansstudier och ingen info alls om någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet