Se hur drogtesterna i avloppsvattnet går till. Foto: SVT Grafik

Så går drogtester i avloppsvatten till

Uppdaterad
Publicerad

För att ta reda på hur mycket narkotika som brukas i olika områden kan man göra tester i avloppsvattnet. Se här hur det går till.

I Sälen har man under vintersäsongen för första gången tagit narkotikaprover i avloppvattnet för att ta reda på vilka typer av narkotika som används i området. I Falun har man regelbundet tagit prover av avloppsvattnet för att undersöka droganvändandet.

I Dalarna finns i nuläget ingen regional samordning kring liknande tester, utan det är några få kommuner som gör mätningar regelbundet.

I december kommer en konferens med fokus på bland annat droger och alkohol att hållas där en av punkterna man kommer att avhandla är just mätningar i avloppsvattnet.

– Där möts Dalarna, tillsammans med åtta andra län och tanken med den punkten om sådana tester är att vi vill skapa förutsättningar för kommuner som använder sig av den här metoden att utbyta erfarenheter med varandra, till exempel, säger Ulrika Andersson, ANDTS-samordnare hos Länsstyrelsen Dalarna.

I klippet kan du se drogtester av avloppsvatten går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.