Politiskt dödläge i Falun efter omvalet – inget av blocken får egen majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att Faluns politiker kommer att få sätta sig i hårda förhandlingar den närmaste tiden. När valkvällens röster räknats har inget av de politiska blocken egen majoritet.

Av valkvällens preliminära resultat kan man utläsa att Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet går framåt jämfört med höstens val. Samtidigt backar Moderaterna och Liberalerna. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Falupartiet ser ut att ligga på ungefär samma nivå som i höstas.

“Det är ett nolläge“

Idag styr Falualliansen kommunen i minoritet med hjälp av en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet. I nuläget ser inget av de politiska blocken ut att få egen majoritet.

Omvalet i Falu kommun

– Det är ett nolläge. Vi sa redan i höstas att om det blir ett omval så gäller ingenting längre och nu är det ett helt nytt läge, säger Patrik Liljeglöd (V) och fortsätter:

– Vi för goda samtal med S, på ett helt annat sätt än vi gjorde under hösten.

Lågt valdeltagande

Valdeltagandet sjunker avsevärt jämför med förra valet – i nuläget ligger valdeltagandet på 59,9 procent.

Slutgiltigt valresultat först på onsdag

Resultatet som presenteras på val.se under söndagskvällen är preliminärt. Ett slutligt valresultat presenteras av länsstyrelsen cirka en vecka efter valdagen.

Här är det preliminära valresultatet

V 10,8 (+1,8)

S 27,1 (-0,1)

MP 4,3 (-0,6)

C 17,0 (+2,2)

L 3,6 (-1,8)

M 20,1 (-1,9)

KD 5,5 (+1,4)

SD 9,2 (-0,5)

FAP 2,2  (-0,5)

Siffran inom parentes är jämfört med valet 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet