Så håller hon fästingarna borta från hunden – med kokosolja

Uppdaterad
Publicerad

Veronica Axelsson i Stora Skedvi i Dalarna har hittat ett enkelt tips för att slippa fästingar nästan helt på sina hundar. Hon hade läst att kokosolja skulle fungera för att hålla de små djuren borta och nu slipper hon och hennes hundar dem nästan helt.

Fästingen kan vara ett elände för djur och dess ägare. Veronica Axelsson i Stora Skedvi i Säters kommun var trött på att plocka fästingar från sina hundar och ville testa någonting nytt.

– Jag hade läst någonstans att det skulle kunna funka med kokosolja, så jag tänkte att jag smörjer in dem och testar, berättar Veronica.

Och resultatet var häpnadsväckande.

– Tidigare somrar har de haft hur många fästingar som helst, men sedan jag började smörja in dem med oljan har jag bara hittat ett par tre stycken. Jag trodde inte det var sant, säger hon.

”De kanske inte gillar doften”

Frågan är vad som får fästingen att avstå från att borra in sig i hundarnas päls.

– Jag vet inte. Kanske det beror på att dom helt enkelt inte får tag, pälsen blir ju blank och hal, gissar Veronica.

– Eller så gillar de helt enkelt inte kokoslukten.

Veterinären: ”Funkar det så funkar det”

Jessica Olsson, veterinär. Foto: Gunilla Wikström/ SVT

Veterinären Jessica Olsson vill inte säkerställa att metoden fungerar.

– Hittar man något som man tycker fungerar så fungerar det ju, men som veterinär vill jag luta mig mot evidensbaserade studier, preparat som är testade och har en testad effekt innan jag kan säga att man ska köra på det, säger Jessica Olsson, veterinär.

I klippet ovan visar Veronica Axelsson hur hon smörjer in sina hundar med oljan och vilka ställen hon fokuserar mest på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.