Anders Wiklund, jaktledare i Falu viltförvaltning, gläds åt att de fått ner antalet viltolyckor i Falun. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Stadsnära jakt minskar viltolyckor – nu ska modellen spridas i landet

Uppdaterad
Publicerad

Under två år har viltolyckorna i Falun minskat – efter att man började med stadsnära jakt. Nu ska modellen ut till resten av landet.

– Vi har sett en ordentlig minskning av antalet olyckor, säger Anders Wiklund som är jaktledare i Falu viltförvaltning.

För två år sen startades Falu viltförvaltning. Idag består den av ett 20-tal jägare som förvaltar och jagar både på kommunala och privata marker som ligger nära Falu tätort. För att delta måste personerna ha genomgått en utbildning och kvalificerat sig.

Det är främst rådjur som jagas och jakten har haft påverkan på antalet viltolyckor.

Halvering av trafikdödade rådjur

Tidigare år dödades cirka 80 rådjur per år i viltolyckor i närheten av centrala Falun. Genom den stadsnära jakten har den siffran halverats.

– Det dör fortfarande cirka 80 rådjur per år men då skjuter vi 40 av dem, säger Anders Wiklund.

Förutom jakten så arbetar viltförvaltningen också med att utfodra rådjur på vintern på strategiska platser så att djuren inte ska behöva korsa vältrafikerade vägar.

Modellen sprids

Hittills i år har antalet viltolyckor i hela landet sjunkit, till viss del på grund av att färre har rest på vägarna under coronapandemin. Men Falun sticker ändå ut i statistiken. I hela landet har viltolyckorna sjunkit med 15 procent, i Dalarna med 17 procent och i Falun med 30 procent, enligt Nationella viltolycksrådet.

Nu vill fler kommuner ta efter det arbete som Falu viltförvaltning har gjort, bland andra Borlänge och Gagnef. I slutet av september besökte även representanter från Svenska Jägareförbundet Falun för att kunna sprida modellen vidare i landet.

Minskningen av antalet viltolyckor i Falun

Innan Falu viltförvaltning startades så inträffade upp till 100 viltolyckor per år i närheten av Falu centrum.

2018 sköts 40 rådjur av Falu viltförvaltning och antalet viltolyckor nära Falu centrum sjönk till 45.

2019 sköts 38 rådjur och antalet olyckor landade på 32 stycken.

Hittills i år har 22 rådjur skjutits och 9 olyckor inträffat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.