”Där kommer de femton verken att stå” – politikern och jaktledaren visar var vindkraftsparken ska byggas Foto: Hannes Forssell/SVT

Beslutade om vindkraftspark i Smedjebacken – bor själv i närheten: ”Har varit tudelat”

Uppdaterad
Publicerad

Ingemar Hellström (S) var med och godkände bygget av 15 stycken 200 meter höga vindkraftverk i Smedjebacken – samtidigt är han jaktledare i de berörda skogarna och bor själv en och en halv kilometer bort. 

– Det är klart det är en fråga som man slitit med, säger Ingemar Hellström, som är vice ordförande i Smedjebackens kommunstyrelse.

Smedjebacken har i dag två vindkraftverk i kommunen. Det finns inga riksintressen, det vill säga mark som staten skulle kunna göra anspråk på när det gäller vindkraft, men kommunen har identifierat flera områden där vindkraftverk skulle kunna byggas.

Vindkraft i Dalarna

Behovet av förnybar el är ett samhällsintresse, menar Hellström, och det kvarstår efter alla funderingar.

Se i klippet hur Ingemar Hellström tänker om att besluta om en vindkraftspark samtidigt som han påverkas själv, och vad han tänker om kommuner som säger nej till vindkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet