Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar länsstyrelsens beredskapssamordnare, Eva-Karin Ljunglund, hur Falun skulle drabbas extremregn liknande det som inträffade i Gävle 2021. Foto: Johan Lundahl

Så kan skyfall slå mot dalakommuner – nya kartor visar översvämningsrisker

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med SMHI har Länsstyrelsen Dalarna tagit fram nya kartor som visar vilka platser som riskerar att svämmas över om stora skyfall drabbar Falun, Smedjebacken och Ludvika. Kartorna baseras på eventuella klimatförändringar och extremregn som liknar det som inträffade i Gävle 2021.

– De här kan hjälpa kommuner att i förväg förebygga risker. Att genomföra åtgärder för att avleda, magasinera eller styra vattnet för att skydda samhällsviktig verksamhet, säger Eva-Karin Ljunglund, beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna.

Med hjälp av kartorna kan kommuner och andra aktörer förbereda sig för skyfall som kan leda till allvarliga översvämningar.

– Det här gör vi utifrån vårt uppdrag i att samordna klimatanpassningen i Dalarna. Ambitionen är att arbetet ska genomsyra hela vår verksamhet framöver, säger Eva-Karin Ljunglund

Tre olika scenarier

Kartorna har markerats utifrån tre scenarier. Färgmarkeringar på kartorna visar hur ett skyfall av ett så kallat 100-årsregn i dagens och i ett framtida klimat skulle påverka tätorterna.

De tredje scenariot visar hur ett skyfall av ett extremregn liknande det som inträffade i Gävle 2021 skulle drabba Falun, Ludvika och Smedjebackens tätorter.

– Ska man gå vidare och göra större åtgärder och investeringar utifrån karteringen så måste man göra mer detaljerade studier på en mindre skala, säger, Eva-Karin Ljunglund.

Skyfallskarteringens 3 scenarier

100-årsregn i dagens klimat med varaktighet under sex timmar. Total nederbördsmängd är 60,3 mm.

100-årsregn i ett framtida klimat år 2100 med framtida utsläpp av växthusgaser enligt RCP8,5 (fortsatt höga utsläpp av koldioxid) och varaktighet under sex timmar. Total nederbördsmängd är 84,5 mm.

De sex mest intensiva timmarna av det regn som föll över Gävle den 17-18 augusti 2021. Regnet var extremt kraftigt med en återkomsttid motsvarande cirka en gång per 1000 år. Total nederbördsmängd är 136,2 mm.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.