• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Sjuksköterskan Johanna Holmkvist ger dig sina bästa tips för att klara värmen Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så klarar du värmen – sjuksköterskans tre bästa tips

Uppdaterad
Publicerad

Värmen har slagit till i länet och där många nu känner av hur värmen påverkar dem.

– Jag tror inte att många riktigt tänker efter då utelivet lockar, man vill vara ute och sola och bada. Men blir det för varmt blir det jobbigt för oss, sjuksköterskan Johanna Holmkvist.

De senaste dagarna har temperaturerna nått närmare 30 grader i Dalarna och i andra delar av landet.

– Framförallt är det de som har hjärt- och kärlsjukdomar som räknas som riskgrupp vid sådant här väder. Men när det är så här varmt är vi egentligen alla riskpatienter.

Kan vara bra med vätskeersättning

Vårdcentralen där Johanna arbetar har tagit emot en hel del samtal från personer som känner sig yrsliga i värmen.

– Då ger vi råd, bland annat kan det vara bra att ta vätskeersättning då kroppen tar upp vätskan bättre med det. Dricker du bara vatten kan det rinna rakt igenom dig.

Se Johannas tre bästa tips i värmen i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.