Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Intervjua de äldre släktingar som lever” – Här är tre tips till den som vill börja med släktforskning. Foto: Hannes Forssell/SVT

Så kommer du igång med släktforskning – Släktforskarvecka i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Digitalisering av gamla arkiv har gjort släktforskning mer lättillgängligt. Nu vill Falubygdens släktforskarförening få fler unga att intressera sig för ämnet.

Den här veckan har det anordnats träffar på olika håll i länet med anledning av släktforskarveckan, där den som vill kan få hjälp med att komma igång med släktforskning av erfarna guider.

Elisabet Hemström från Falubygdens släktforskarförening har släktforskat i drygt 50 år och har sett ett uppsving i intresset.

– Det har ökat med åren när kyrkböckerna har blivit mer lättillängliga, man kan sitta hemma vid sin egen dator och forska, säger hon.

Höstaktivitet för unga

Föreningen vill gärna se att fler unga engagerar sig i släktforskning.

– Under höstlovet ska vi vara nere i ljussalen, det kommer vara möjligt att lära sig mer om släktforskning då, säger Annika Norén från Falubygdens släktforskarförening.

Varför ska man släktforska?

– För att lära känna sig själv skulle många säga, det finns de som flyttat och som inte har kontakt med släkt och hembygd nuförtiden. Sen finns det de som inte flyttat men som är intresserade av gamla gårdar och så vidare, säger Elisabet Hemström.

I klippet får du som är intresserad av att börja släktforska tre tips!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.