32 procent av svenskarna utför elinstallationer – utan att ha behörighet till det. Foto: TT

Så många har utfört en olaglig elinstallation

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje svensk har utfört en olaglig elinstallation, visar en ny Sifoundersökning från Brandskyddsföreningen. Samtidigt söker 800 människor årligen akut sjukvård för att ha skadats allvarligt i elolyckor, enligt statistik från Elsäkerhetsverket.

Årligen får räddningstjänsten rycka ut till 1 800 elrelaterade bränder.

– Varje år förolyckas 10–20 personer på grund av elbränder och elolyckor och vi vet att olagliga elinstallationer innebär en ökad risk. Undersökningen tyder på en utbredd okunskap, många är inte medvetna om de möjliga konsekvenserna av en felaktig elinstallation. Det är oroväckande, säger Bo Lundin, ansvarig för Skadeprevention Fastighet på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Stor skillnad mellan könen

Könsskillnaden är stor. För det är främst män som uppger i undersökningen att de utfört en olaglig elinstallation, närmare bestämt 52 procent av de som delagit. Av kvinnor är det endast 11 procent.

Uppmanar folk att kontrollera sin elanläggning

Det är också väldigt få som känner oro över att elinstallationer kan utgöra en brandrisk i hemmet. Knappt en tiondel uppger att de är oroliga.

– Det kanske inte är du själv som drabbas av en elbrand, det kan vara barnfamiljen som flyttar in efter dig. Vi vill därför uppmana alla bostadsägare att kontrollera sin elanläggning, förslagsvis med hjälp av en auktoriserad besiktningsingenjör eller ett elinstallationsföretag registrerat hos Elsäkerhetsverket. Vi välkomnar också att regeringen gett Elsäkerhetsverket ökade anslag för att fokusera på frågan, säger Bo Lundin.

Fakta om elrelaterade bränder:

  • Ca 10-20 personer dör varje år på grund av elbränder och elolyckor i bostäder. Årligen skadas ca 810 personer så allvarligt att de tvingas uppsöka akuten.
  • De vanligaste obehöriga elarbetena är nyinstallation av fast anslutna lampor, nya strömbrytare och eluttag. Även kabeldragning och installation av dosor förekommer.
  • 68 % av bränderna i fasta elinstallationer bryter ut i villor och radhus. En möjlig förklaring är att det troligen är vanligare med obehöriga elinstallationer i egenägda bostäder än i hyresbostäder.
  • 2017 hade försäkringsbolagen kostnader på ca 366 miljoner för bränder som orsakats av elfel.

Källa: Elsäkerhetsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.