Foto: TT

Så många politiker har hoppat av i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan valet har närmare två av tio politiker lämnat sitt uppdrag i kommunfullmäktige, det visar SVT Nyheters granskning.

I Dalarna har totalt 117 politiker hoppat av. Flest avhopp skett i Säter, där 15 politiker lämnat sina uppdrag.

SVT Nyheter har granskat hur många som lämnat kommunpolitiken några år efter valet. Granskningen visar att avhoppen ökat.

– Vi vet att avhoppen ökar över tid så det är ett problem för demokratin och i synnerhet om det fortsätter på det här viset och leder till att stolar står tomma i fullmäktige, säger Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

När SVT Nyheter Dalarna granskade kommunavhoppen i september i fjol, efter halva mandatperioden, hade 87 personer hoppat av sina uppdrag.

Även landstingspolitiken i Dalarna granskades under hösten. Där konstaterades att antalet avhopp hade ökat markant jämfört med samma tid förra mandatperioden. Halvvägs in i mandatperioden hade 44 personer bett om att få lämna sina uppdrag. Mandatperioden innan hade 22 personer hoppat av vid samma tidpunkt.

Läs mer: ”Dalarna måste analysera avhoppen”

Smedjebacken är den kommun som haft minst avhopp, med två personer.

Så många har slutat under pågående mandatperiod

Säter 15

Mora 12

Orsa 11

Falun 11

Hedemora 10

Rättvik 9

Avesta 8

Ludvika 7

Malung-Sälen 7

Leksand 7

Vansbro 6

Gagnef 5

Borlänge 4

Älvdalen 3

Smedjebacken 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.