Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkoherde Simon Johansson om hur han tror att strejken kommer att påverka verksamheter och kyrkomedlemmar. Foto: Niko Ago/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Strejk i Svenska kyrkan för första gången – dop och vigslar påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Klockan nio på fredagsmorgonen gick fackförbundet Kommunal ut i strejk efter att Svenska kyrkan arbetsgivarorganisation sagt nej till medlarnas bud. I Ludvika församling påverkas exempelvis dop och kyrkogårdsarbete i olika utsträckning.

I Dalarna berörs bland annat parkarbetare och vaktmästare i fastighets- och kyrkogårdsförvaltningen i Falu pastorat, Ludvika församling samt Rättviks kyrka.

Konflikten startade när Svenska kyrkan sade upp det gällande kollektivavtalet och krävde villkorsändringar för att acceptera ett omställningsavtal.

– Ett konkret exempel är att arbetsgivaren vill ändra uppsägningstiden från sex månader till en månad, så kraftiga försämringar kan vi inte gå med på, säger Hanna Kjellberg, avdelningsordförande för Kommunal Bergslagen.

Det är första gången i historien som det strejkas inom Svenska kyrkan. I Ludvikas församling är det ett tiotal anställda som strejkar.

– Det som kommer att drabbas mest är dop och vigslar, samt kyrkogårdsunderhåll. Begravningar och kremeringar kan vi utföra som vanligt då vi har fått dispens, säger Jonas Engvalll, som är kyrkogårdschef.

Parterna är oense och det är i dagsläget oklart hur länge strejken kommer att pågå.

I klippet kan du även höra hur kyrkoherde Simon Johansson tror att strejken kommer att påverka verksamheter och kyrkomedlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.