Erik Odens är näringslivschef på Ludvika kommun. Foto: SVT/Sussie Sakofall, Ludvika kommun

Så påverkas Ludvika av ABB – ”Ludvika hade inte funnits utan ABB”

Publicerad

Vad betyder egentligen ett storföretag för en mindre ort? Vi tog ett samtal med näringslivschefen i Ludvika för att förstå hur ett storföretag som ABB påverkar en mindre kommun som Ludvika.

Ludvika firar 100 år i år och själva staden har uppkommit kring etableringen av elkraftsindustrin kring forsen. Industrin som startades då är det som idag är ABB.

– Själva staden Ludvika hade inte funnits utan att elkraftsindustrin hade etablerat sig här, säger Erik Odens, näringslivschef på Ludvika kommun.

Enligt Odens så är det inte bara anställda på ABB som berörs av att företaget existerar. Det finns även otaliga underleverantörer i kommunen och länet som berörs.

Ställs högre krav på samhällsservice

På grund av det höga antalet anställda och berörda så ställs högre krav på kommunens samhällsservice.

– Det räcker inte bara med att kunna erbjuda jobb, man behöver locka folk till att vilja bo här också. Man vill t.ex ha sina barn i bra skolor, eller göra roliga saker på fritiden, säger Odens.

Även turistnäringen får ett uppsving. Till exempel har de lokala hotellen vunnit priser för extra service. På ett av hotellen kan personalen prata sju olika språk och de har öppet dygnet runt, då deras kunder kräver den servicen

Något som annars kanske inte skulle hittas på mindre orter. Ett storföretag tvingar även fram förbättringar i infrastrukturen som annars kanske inte ägt rum.

– Det är stora leveranser som ska till och från företaget och då behöver infrastrukturen i kommunen fungera, säger Odens.

Skuggar småföretag

En konsekvens av att ett storföretag tar stort fokus i en kommun kan vara att andra företag har svårt att konkurrera. Detta är fallet i Ludvika.

– Nyföretagandet i kommunen är lågt. Det är en negativ konsekvens av ett stort företag som tar mycket fokus, säger Odens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ABB Power Grids

Mer i ämnet