Så ska bostadsbristen inför VM lösas

Uppdaterad
Publicerad

Det är fjärde gången Falun arrangerar skid-VM, så viss erfarenhet finns. Men frågan är var alla ska bo?

Skid-VM 2015 lär nämligen bli det största hittills.

200 000 besökare, 800 aktiva och 1 500 medierepresentanter väntas till nästa års tävlingar.

Och frågan är var alla ska bo…

Hotellen i Falun har sedan länge varit fullbokade, och för att lösa det enorma behovet av bostäder har VM-organisationen tillsammans med södra Dalarnas turistbyrå vänt sig till privatpersoner för att få hjälp att lösa bostadsbristen.

–Det är en förutsättning för de som reser hit att de har boende när de bokar biljetter, säger Ulrika Back Eriksson på visit södra Dalarna.

Hon är logiansvarig för VM 2015.

Privatpersoner kan tjäna upp till 40 000 kronor på att hyra ut boende, utan att behöva skatta för pengarna.

Mest attraktivt är bostäder med gångavstånd till skidstadion på Lugnet, och hittills har responsen varit god från Faluborna.

–Intresset har varit stort nu i början på året. Vi hade satt ett slutdatum till 19 januari och då rasslade det in intresseförfrågningar, säger Ulrika Back Eriksson.

Är det för sent att hyra ut sin bostad nu?

–Nej, det finns möjlighet i princip ända fram till det att tävlingarna börjar. Men det gäller att vara ute i god tid eftersom besökarna är det, fortsätter hon.

Turistbyrån tittar även på hyresvärdar med upp till en timmes resväg från Falun. Även i Gävle kommer VM- besökare att erbjudas boende.

Vissa kommuner har även engagerat sig i specifika ”teman”. Till exempel har Hofors marknadsfört sig som ”camp Finland” och Rättvik riktar in sig på att locka norrmän.

Men en skugga på kartan är Borlänge, som endast ligger 20 minuters resväg från Falun. Där har intresset varit lågt.

–Vi har inte fått in så många intresseanmälningar från Borlänge. Det är förvånande eftersom Borlänge ligger så nära. Men vi hoppas och håller tummarna för att de också ska hoppa på tåget, säger Ulrika Back Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.