Så ska du agera om du möter en björn

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än två veckor har det skett två björnmöten i Dalarna och under älgjakten kan mötena med björn bli fler. Samtidigt finns det en del oklarheter kring hur man ska agera om man möter en björn.

Enligt Bertil Eriksson, naturbevakare på länstyrelsen, är det relativt ovanligt att en björn går till attack vid möte med människor men det finns vissa situationer man ska akta sig extra mycket för.

TV: Hör Hugo, 13, berätta om sitt björnmöte på löprundan i Borlänge

– I de flesta fall då en björn går till attack handlar det om att jakthundar på något vis kommer för nära och retar björnen. När hunden sedan springer tillbaka till sin ägare kan en farligt situation uppstå, säger Bertil Eriksson.

Finns en del seglivade myter

När det kommer till hur man ska agera om man möter en björn finns det en del seglivade myter.

– Att man ska spela död är en stämmer inte. Om man möter en björn på nära håll gäller en sak. Visa och låt björnen höra att du är där, säger Bertil Eriksson.

TV: Undkom björnattack genom att hoppa mellan träd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.