Arkivbild. Svenska skidförbundet testar skidor vid längdskidpremiären i Gällivare. Foto: Ulf Palm/TT

Så ska skidor fluortestas under Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

I juli införde FIS totalförbud för fluorvalla vid skidtävlingar. Snart väntar ett eldprov för Vasaloppet när förbudet ska efterlevas.

– Vi kommer inte ha möjlighet att testa 15 000 åkare, det går inte, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Fluorförbudet infördes på grund av de kemikalier av typen PFAS som används i skidvallor med fluor. Kemikalierna stöter bort smuts och ger i framförallt blöta fören bättre glid. De är dock i stort sett omöjliga att bryta ner helt och hållet och vissa PFAS-ämnen är skadliga både för miljön och för människor.

Omfattar alla lopp

Reglerna som trädde i kraft innan pågående säsong omfattar alla 14 lopp som genomförs under Vasaloppets vintervecka. Slumpvisa kontroller kommer att ske innan start och i mål.

– Skulle det visa sig att man innan start har skidor som inte är godkända så har vi ett begränsat antal låneskidor att erbjuda, säger Tommy Höglund.

Även vid uthämtning av nummerlappar kommer testning av skidor att erbjudas gratis. Men kapaciteten är begränsad.

– Kommer det 1 000 personer på en dag så hinner vi inte.

Kan bli diskning

När det gäller elitklassen där säsongen i Ski classics pågår för fullt pågår så utvärderas nu testningen löpande. Rutinerna är inte helt satta för Vasaloppet.

– Vi kommer att använda de senaste rutinerna och rönen och därför går det inte att säga i nuläget exakt hur vi gör, säger Tommy Höglund.

Om fluor hittas på skidorna efter ett lopp så kan deltagaren diskas.

Hittills ska det enligt Höglund dock inte ha varit någon testad deltagare vid Ski classics-tävlingar som haft spår av fluor på skidorna.

– Det känns som att alla anammar det här och vill göra rätt och det känns bra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lär dig mer om flourvallaförbudet i klippet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.