Det blir lite lummigare förr – ena bilden till höger är tagen i år, vilket är något kalare än när paret Zorn själva poserade framför gården på 1900-talet. Foto: Sofie Lind/SVT, ZornmuséetVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ska Zornmuseets trädgård få ett lummigt lyft

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av fotografier och gamla fakturor, så ska nu trädgården utanför konstnären Anders Zorns bostadshus i Mora återskapas till sitt forna jag.

Se inslaget från Zornmuseet

Det är 75 år sedan Anders Zorns hustru Emma gick bort och det var efter hennes bortgång som gården i Mora öppnades upp för allmänheten.

Paret Zorn odlade väldigt mycket och så gjorde även Anders Zorns mor som bodde intill och också hade en odling. Foto: Sofie Lind/SVT

Trädgården har förändrats med åren, men trädgårdsmästaren Annika Lindgren har lyckats ta reda på hur utemiljön ska återskapas – för mycket skiljer sig, menar hon.

– Det var mycket mer uppodlat då – de var ju självförsörjande och det odlades grönsaker i massor här. Dessutom så bodde ju Anders Zorns mor i huset bredvid här och hon hade sin egen odling också. Så det var mycket uppodlat.

Så här såg gården ut när Anders Zorn och hans hans hustru Emma bodde där. I år är det 75 år sedan Emma Zorn gick bort och huset öppnades upp för allmänheten.
Zorngården, som ligger i anslutning till Zornmuséet, var huset som konstnären Anders Zorn bodde i tillsammans med sin hustru Emma. Foto: Sofie Lind/SVT

Blir nya äppelträd och hallonbuskar

Projektet börjar i år men kommer ta några år att återskapa. Äppelträd ska planteras framför entrén till bostadshuset och nu under försommaren så ska nya hallonbuskar planteras längs gångarna.

Vad ser du själv mest fram emot att odla och återuppliva här?

– Att det blir mer träd – att vi får tillbaka den här lummigheten som också Emma Zorn ville att det skulle vara, säger trädgårdsmästaren Annika Lindgren.

Vad tror du Emma hade sagt om trädgården så som den ser ut idag?

– Ja, jo hon hade nog varit ganska nöjd, men som sagt lite mer träd och buskar.

Annika Lindgren är trädgårdsmästaren bakom arbetet som ska ge parets Zorn sin gamla trädgård tillbaka. Det blir både äppelträd och hallonbuskar bland annat. Foto: Sofie Lind/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer