Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Carlsson på Länsstyrelsen i Dalarna berättar om lärdomarna man dragit från pandemin och hur den framtida beredskapen ser ut.

Efter slopade restriktioner – så ser Länsstyrelsen Dalarnas beredskap ut framöver

Uppdaterad
Publicerad

Även om de flesta restriktioner i Sverige slopades från och med den 9 februari så har Länsstyrelsen Dalarna fortfarande ett ansvar att se över att pandemilagen följs, så länge den finns kvar. Just nu bedrivs ingen tillsyn, men beredskapen finns.

Kravet på att hålla avstånd mellan sällskap, deltagartak och stängning av krogar klockan 23 är några av de restriktioner som slopades i veckan. På Länsstyrelsen Dalarna har ett tiotal medarbetare arbetat med att se till att den tillfälliga pandemilagen, som infördes den 10 januari förra året, efterlevts.

Pandemilagen gäller fortfarande

Men trots att restriktionerna hävts gäller fortfarande pandemilagen, som togs fram för att regeringen skulle kunna hantera smittspridningen. Det innebär att verksamhetsutövarna forfarande har ansvar att se till att besökare kan hålla avstånd från varandra och att trängsel undviks.

– Däremot finns det inte någon definition nu på vad trängsel är och det finns inte heller ett smittskyddssäkert avstånd definierat, säger Anna Carlsson.

I klippet ovan berättar Anna Carlsson på Länsstyrelsen i Dalarna om lärdomarna man dragit från pandemin och hur den framtida beredskapen ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet