Hörselvecka för att informera om nya verktyg – ”Ingen tar ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Under Hörselveckan informerar Hörselskadades Riksförbund om nya verktyg som kan förenkla för hörselskadade i samhället. Och om hur man jobbar för att hörselslingor ska finnas i offentliga lokaler i Sverige – och att de ska fungera, vilket de ofta inte gör idag.

Den här veckan arrangeras Hörselveckan där Hörselskadades Riksförbund uppmärksammar landets 1,5 miljoner hörselskadade och väcker opinion för ett mer tillgängligt samhälle för de som lever med hörselskador.

”Nya möjligheter för hörselskadade med ny teknik”

– Hörsel är en fråga som inte syns. Vi hörselskadade är inte alltid så bra på att ta för oss och säga att ”nu hörde jag inte”, utan vi ler och nickar. Vi vill visa på den digitala utvecklingen som ger nya möjligheter. Det finns idag ingen som har ansvar för att de hörselskadade får ta del av de nya möjligheterna som finns, säger Alf Lindberg, ombudsman i tillgänglighets på Hörselskadades Riksförbund och fortsätter:

– Det finns till exempel så kallade ”tal till text-lösningar” via mobilen nu som gör att man kan ta del av samtal på ett sätt som var helt otänkbart för några år sedan, men det finns ingen som har ansvar för att ge den informationen till de hörselskadade. Hörselvården har det medicinska och någon annan finns det egentligen inte. Det är många som är äldre som behöver mer stöd i de här frågorna, säger han.

I Borlänge fanns Hörselskadades Riksförbund på plats på biblioteket under helgen för att informera om bland annat lagstiftning, hörselhjälpmedel och hörseltest.

Hörslingor kartläggs

Cirka 1,5 miljoner människor i Sverige har en hörselnedsättning, varav över 500 000 har hörapparater, enligt Hörselskadades riksförbund. Dessa hörapparatanvändare hör bättre om det finns teleslinga i samlingslokaler, biografer, teatrar, kommunhus och andra lokaler som är öppna för allmänheten.

Och hörslingor var en av de punkter som man informerade om på biblioteket i Borlänge. Just nu genomförs kampanjen ”Slingkollen”, där man kartlägger var i landet det finns hörslingor, eller teleslingor, och hur de fungerar.

”Hörslingor är ett sorgebarn” – i klippet ovan berättar Alf Lindberg, ombudsman på Hörselskadades riksförbund, om aktivistkampanjen kring hörslingor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.