Det var en fem kilometer stor himlakropp som skapade den så kallade Siljansringen i Dalarna. Foto: TT

Så stor var himlakroppen som skapade Siljan

Publicerad

Den himlakropp som kraschade mot jorden och skapade sjön Siljan i Dalarna var fem kilometer stor. Den ursprungliga kratern var 60 kilometer i diameter.

Det visar en avhandling av berggrundsgeologen Sanna Alwmark vid Lunds universitet.

Vid kraschen bildades det område som i dag går under namnet Siljansringen, där ett flertal sjöar ligger i dag, var av Siljan är den största. Området är Europas största nedslagsstruktur.

Fem kilometer i diameter

Forskningen visar att den stenbumling som brakade in genom atmosfären och kraschade i nuvarande Dalarna var fem kilometer i diameter och den krater som bildades mätte sextio kilometer i diameter.

Sanna Alwmark har studerat så kallad chockad kvarts, en typ av mineral som enbart bildas i samband med ett nedslag av en himlakropp. Genom att kartlägga utbredningen av mineralet har forskarna kunnat bestämma det chocktryck som berggrunden utsattes för i samband med nedslaget.

Nedslagskratern rekonstruerad

”Med hjälp av chocktrycken och numerisk modellering har vi sedan kunnat rekonstruera den ursprungliga nedslagskratern, och kunnat bestämma dess storlek till 60 kilometer i diameter. Vår modell visar också att kratern bildades av en projektil som var ungefär fem kilometer i diameter”, säger Sanna Alwmark i ett pressmeddelande.

Nedslaget tros ha skett för ungefär 380 miljoner år sedan.

En meteor är det ljusstreck som uppstår på himlen när en meteorid (en liten kropp från rymden) faller med hög hastighet in i jordatmosfären.

En meteorit eller meteorsten är en fast kropp som fallit ned på jordytan.

En asteroid är en större kropp, småplanet, som går i bana runt solen och som hör till eller har sitt ursprung i asteroidbältet mellan banorna för Mars och Jupiter.

En komet är en liten isrik kropp i omloppsbana runt solen, vanligen hemmahörande i Oorts kometmoln. (TT)

Källa: Nationalencyklopedin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.