Morgan Ahlgren tar en tugga av sin mössa. Det blev den sista tuggan. Foto: Isac Hammarbäck/Facebook

Isac hade aldrig stått på ett par skidor – ställde upp i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Isac Hammarbäck gav sig förra söndagen ut i Vasaloppspåret för första gången. Det var första gången han stod på ett par längdskidor. Om han tog sig i mål skulle han få se kompisen Morgan äta upp sin mössa.

– När jag skulle starta fick jag be han som stod bredvid att hjälpa mig på med skidorna, han skrattade gott, säger Isac Hammarbäck.

Kontrade med mössätning

Det började som ett vad mellan kompisarna Isac och Morgan Ahlgren, som båda är säsongsjobbare på en restaurang i Tandådalen. Isac fick för sig att han, utan att någonsin ha stått på ett par längdskidor, skulle åka Vasaloppet.

– Aldrig! sa Morgan, som inte trodde han hade en chans och kontrade med att han skulle äta upp sin mössa om Isac lyckades.

Historien blev känd för allmänheten när Isac elva kilometer in i Vasaloppet stannade vid kontrollen i Smågan och intervjuades av reportern Peter Jonsson.

– Jag vill kunna säga att första gången jag stod på längdskidor så åkte jag Vasaloppet, sa han då.

Så hur gick det?

– Det låter kanske kaxigt, men det gick bättre än jag trodde det skulle gå, säger Isac, som gick i mål på tiden 11.33.16.

Lärde sig diagonala i spåret

Till en början stakade han på platten och saxade i backarna. Men efter ungefär halva loppet lade han till en växel.

– Efter sex timmar lärde jag mig diagonala, jag hade kollat på Youtube dagen innan och såg hur folk åkte i spåren, och efter ett tag lärde jag mig det utan att glida bakåt, säger Isac.

Han hade en dipp med 2,5 mil kvar men annars gick det bra, säger han. Efter loppet kände han sig, med undantag av en öm rygg, helt ok.

– Jag kände ingenting i benen, säger Isac.

Panerade med cornflakes

Och hur gick det med vadet? Nja, Morgan Ahlgren, som varit kock i åtta år och därför hade bra förutsättningar för att göra mössan någorlunda ätbar, gick bet.

– Han panerade den med cornflakes så att den blev som en schnitzel, och så hade han bearnaisesås till, men det gick inte, säger Isac.

– Han sa att den smakade helt ok, men att konsistensen var för äcklig. Han fick i sig en tugga, säger Isac, som föreslog att Morgan i stället skulle dela upp den i småbitar och ta som vitaminpiller varje morgon i någon månad.

Morgan passade.

Om det blir några fler Vasalopp för Isac är inte helt klart.

– Ska jag åka skidor igen så kommer det att bli på Vasaloppet, säger Isac Hammarbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer