”Måste man ta två sprutor?” – chefsläkaren svarar på vaccinfrågor här. Foto: SVT

Såhär svarade chefsläkaren på era vaccinfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som engagerade sig och ställde sina frågor till chefs- och biträdande smittskyddsläkaren i Dalarna. Många funderade kring när man ska få vaccin och vilka biverkningar det ger.

Jag och min man hade covid i oktober. Måste vi ta två sprutor eller räcker det med en?

– Man bör ta vaccinet även om man haft covid. Men Infektionsläkarföreningen uppmanar personer som haft covid att frivilligt avstå från vaccination för att man bedöms ha ett riktigt bra skydd, säger chefsläkare Roger Larsson.

I klippet låter vi chefsläkaren för primärvården Roger Larsson svara på tre av era frågor som tillsammans med många andra går att läsa i chatten nedan.

Ställ din fråga om vaccinationen till chefläkaren

Välkommen till vår chatt om vaccinationen i Dalarna!

Chefläkaren för primärvården i Region Dalarna, Roger Larsson och biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund har svarat på era frågor här.

Det var många som ställde frågor och tyvärr hann inte alla bli besvarade, men tack för att du ställde en fråga och glöm inte att scrolla ner och kolla in alla svaren.

Pinnat inlägg

Välkommen till vår chatt om vaccinationen i Dalarna!

Chefläkaren för primärvården i Region Dalarna, Roger Larsson och biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund har svarat på era frågor här.

Det var många som ställde frågor och tyvärr hann inte alla bli besvarade, men tack för att du ställde en fråga och glöm inte att scrolla ner och kolla in alla svaren.

Kitty • Bör jag vaccinera mej om jag redan är smittad av Corona (utan symtom)!?

Hej!

Folkhälsomyndigheten rekommenderar det men det är ingen brådska. Du har ett skydd i minst sex månader.

Erika • Kan jag få corona av någons biverkningar från vaccinet?

Hej!

Nej, det finns ingen risk.

I galill • Jag ska genomgå en endovenös behandling pga flertalet tromboflebiter ovanför knäet bilateralt. Kan jag trots det ta emot Astra Zeneca vaccination?

Hej!

Ja.

Kerstin • Maken har KLL (kronisk lymfatisk leukemi) Han medicinerar dessutom med Bicalutamid efter strålning för prostatacancer. Ska han berätta det när han ska vaccineras på söndag?

Hej!

Ja, och han bör absolut vaccineras.

Rolf Bergström • enligt Modernas hemsida ger deras vaccin 92 procents skydd efter 2 veckor. Vad innebär det skyddet egentligen?

Det betyder att 92 % av de som har fått 2 doser av vaccinet inte blir sjuka i covid-19 när det har gått minst 2 veckor efter den andra dosen. De övriga 8 % kan bli sjuka, men inte allvarligt sjuka.

Magdalena • Jag har Myolom som ligger latänt i mig .kan bli leukemi . ska jag ta sprutan?

Hej!

Ja, det är inte någon ökad risk för allvarliga biverkningar. Det är viktigt att du får ett skydd mot covid-19.

ingrid • 79år.medicinerar med östrogen vaginalt.
har det någon inverkan ,om jag skulle bli sjuk i covid.19 ?

Hej!

Nej, det har det inte.

Pia • Hej! Hur snart efter att man haft Corona kan man vaccinera sig?

Hej!

Du kan vaccinera dig direkt efteråt, det är inte farligt, men du har en ökad risk att få lindriga biverkningar. Det är heller ingen brådska med att vaccinera dig eftersom du har ett bra skydd ändå i minst ett halvår.

Fia • Hur blir det med dos nr 2 för oss som jobbar inom vården och fått första dosen av Astra?

Hej!

I nuläget ska man avvakta. Folkhälsomyndigheten kommer att komma med information om hur det blir.



LE • Hej! Är kvinna 67 år. Medicinerar bla med blodförtunnande, sen snart fyra år tillbaka efter en hjärtinfarkt. Har även medicin emot blodfetter och flera blodtrycksmediciner. Vid provtagningar ses högt hb och för lågt värde på blodplättar. Utifrån det tänker jag att det är olämpligt med Astra zenica vaccin. Vad anser ni om det?

Hej!

Det är inte något som hittills har kopplats till ökad risk för allvarlig biverkan av Astra Zenecas vaccin men jag föreslår att du diskuterar med din läkare som känner dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.