Samfund går samman mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tiden har flera angrepp riktats mot både moskéer och synagogor runt om i Sverige, så nu går flera av Sveriges trosamfund samman mot rasism och våld, däribland Borlänge.

Att vägra hata andra, oavsett vilken religion de tillhör eller vilken religion du tillhör och att tillsammans arbeta för fred och demokratiska värden i Sverige – det är huvudbudskapet i det manifest som har skapats av Sveriges interreligiösa råd, undertecknat av företrädare för 16 religiösa samfund i Sverige.

Under veckoslutet blir manifestet uppläst i kyrkor, synagogor och moskéer i hela landet. Så även i Borlänge, där Imamen Ibrahim Hamad läste upp manifestet, i samband med fredagsbönen i den muslimska församlingen i Borlänge.

– Vi vill visa hela samhället att vi vill skapa fred. Vi vill tvärt om skapa fred. Alla har rätt att tro vad man vill och säga vad man vill, och respektera varandra, säger Ibrahim Hamad.

Manifestet är skapat i ekumenisk anda och presenteras även i synagogor och kyrkor. Men Ibrahim tror att det är extra viktigt att som muslimsk församling visa för svenskar som inte är muslimer att man står för det som är skrivet i manifestet.

– Jag tycker att det alltid är bra att diskutera med varandra. I det demokratiska samhället är freden det viktigaste, och att man respektera varandra. Vi vill visa svenska samhället att vi är en del av svenska samhället. Det är ingen skillnad mellan muslimer och ickemuslimer. Det är ingen skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.