Flera avgångar ställs in, andra ersätts med buss. Anledningen är att lokförare måste utbildas för att kunna köra Tåg i Bergslagens nya tåg. Foto: SVT

Sämre tågtrafik i Bergslagen under hösten – avgångar ställs in

Publicerad

Tåg i Bergslagen kommer att dra ned på sin trafik under hösten. Orsaken är att lokförare ska utbildas på nya tåg som ska sättas in under 2024.

Tåg i Bergslagen har sju nya tåg varav de första sattes in i mars mellan Västerås och Ludvika.

Nu ska fler lokförare utbildas för att kunna köra tågen, vilket gör att flera tågavgångar i Dalarna kommer att ersättas med buss och andra avgångar kommer att ställas in mellan 18 september – 9 december.

Enligt egen bedömning från Tåg i Bergslagen kommer ungefär 600-700 resenärer per dag att påverkas, antingen av att tåg ersätts med buss på en viss sträcka, eller av inställda avgångar.

Ber om ursäkt

– Det är olyckligt och vi ber om ursäkt för att informationen gick ut i senaste laget, säger Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.

Fanns det inget sätt att hitta personal att köra sträckorna medan lokförare är på utbildning?

– Det råder lokförarbrist i hela Sverige och för att få ihop en bra utbildningsinsats anser vi att vi har hittat den lösning som är bäst för att fortsätta bedriva vår verksamhet.

Vilka sträckor i Dalarna kommer att få nya tåg?

– Det är linje 50, 53, och 55. De nya tågen är bland de modernaste fordonen vi har, luftiga och rymliga.

Här hittar du tidtabeller för de sträckor som påverkas (extern länk)

Linjer som påverkas

Linje 50: Mora strand – Borlänge C

Linje 53: Gävle – Borlänge – Mjölby/Laxå

Linje 54: Gävle C – Fagersta C – Örebro – Hallsberg

Linje 55: Ludvika C – Fagersta C – Västerås C

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.