Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Coolt” att träffa Silvia, tycker Sara Alias, 15 år, från Sammilsdalskolan i Leksand, som fick hålla tal när ”Barnens nobelpris” delades ut. Foto: Christine Olsson, WCPF

Sara, 15, från Leksand fick representera Sveriges barn vid ”Barnens Nobelpris”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Alias i klass 9E på Sammilsdalskolan i Leksand valdes ut att representera Sveriges barn när det som kallas ”Barnens Nobelpris” delades ut i förra veckan. Då valde hon att lyfta flickors rättigheter.

Ceremonin hölls på Gripsholms slott i Mariefred och Sara Alias fick dela scenen med bland andra Drottning Silvia.

– Jag representerade Sveriges barn på ett sätt, jag blev utvald att göra det. Jag fick besvara ett antal frågor och så skickade jag in två sidor med text och då blev jag utvald. Det viktigaste i den texten blev sedan mitt tal.

Handlar om barns rättigheter

Sedan år 2000 har över 47 miljoner barn lärt sig om barns rättigheter, och om demokrati i det årliga skolprogrammet WCP. Det avslutas med en världsomröstning där barnen röstar fram en person som gjort något bra för barn. I Sverige deltog i år 20 000 barn som alltså representerades av Sara Alias under ceremonin.

– Det var nervöst och läskigt i början. Men efter att jag hållit talet blev jag mer avslappnad, säger Sara Alias.

Urfolksbarns rätt

”World's Children's Prize” gick i år till kanadensiskan Cindy Blackstock som har drivit fram lagändringar som bland annat ger 165 000 urfolksbarn i reservat rätt till likvärdiga skolor och rent vatten.

Hör Sara Alias berätta mer om upplevelsen och se bitar ur talet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.