Sara kämpar mot ALS – och för forskningen

Uppdaterad
Publicerad

Sara Grundtman är en tuff person som trots att hon har ALS försöker leva ett så normalt liv som möjligt. Nu startar en insamling för att stödja fortsatt forskning om ALS.

Sara Grundtman i Falun fick diagnosen ALS för åtta år sedan. Amyotrofisk lateralskleros, står bokstäverna för – en sjukdom som sakta men säkert bryter ner de celler som styr musklerna i kroppen. Nu kan hon inte ens tala längre så vi gör intervjun via en dator där hon skriver med ögonen.

”Jag älskar livet”

Sara berättar att hon hade ett aktivt liv innan hon blev sjuk, med man och barn och hus, och hon gillade att träna och springa. Det var när hon tränade som hon först insåg att något var galet.

– Jag snubblade när jag sprang, och det var svårt att hänga med på pass på gymmet, säger Sara Grundtman via talsyntesen i datorn.

Gick det snabbt att få reda på vad det var för fel?

– Det tog ett år! Jag var till Akademiska sjukhuset i omgångar, men hoppades att det skulle vara MS som känns lindrigare. Men det var alltså ALS.

Hur reagerade du när du fick veta det?

– Det blev helt svart, jag trodde jag skulle dö på kort tid. Men nu lever jag i nuet. Jag älskar min underbara familj, jag har en dotter, vänner och personliga assistenter som hjälper mig. Jag älskar livet, säger Sara och ler ett oerhört stort leende.

Oklart vad som orsakar sjukdomen

Forskningen har ännu inte svaret på vad som orsakar ALS, än mindre finns det något botemedel. För att bidra till forskningen anordar Sara och hennes vänner en insamling i helgen.

– Det är Sara som är initiativtagare. Vi vill samla in pengar till ALS-forskningen, och allt går direkt till Ulla-Carin Lindqvists stiftelse. Vi är tre vänninor till Sara som hjälper henne, berättar Helen Alm, en vän till Sara.

– Det forskas mycket men det är svårt att lösa gåta ALS. Därför behövs det mer pengar, säger Sara Grundtman.

Fakta: ALS

  • Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en nervsjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar.  
  • ALS är en dödlig sjukdom, där det inte finns något botemedel. Däremot finns det behandling som gör att sjukdomen utvecklas långsammare. Bromsmedicin kan förlänga överlevnaden med några månader. Olika typer av behandling kan också lindra eventuella symptom så som muskelspasmer och kramper.  
  • I Sverige insjuknar årligen cirka 230 personer per år i ALS. Hälften av patienterna avlider inom tre år från diagnos. 10 procent lever dock längre än tio år.

Källa: als.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.