Säter – Jakten på de försvunna skeletten

Uppdaterad
Publicerad

168 skelett från en kyrkogård i Säter, har i 35 år legat i ett museiförråd i Stockholm. Benresterna skulle undersökas, men skickades aldrig tillbaka till Säter igen.

Vad dagens bilister inte har en aning om, är att riksväg 70 förbi Säter går rakt över den gamla kyrkogården vid Dalsby kapell, en begravningsplats som användes en bit inpå 1600-talet.

När riksvägen fick en ny sträckning 1973 gjordes en arkeologisk utgrävning av kyrkogården. De 168 skelett som då grävdes upp skickades till Stockholm för undersökning.

Resultatet av den var bl a att alla vuxna individer, särskilt männen, hade höga halter av bly i skeletten. Det är troligt att de arbetade i kopparindustrierna utefter Ljusterån där man hanterade råkoppar med inslag av bly. De förhållandevis höga blyvärdena kan ha gjort dem särskilt utsatta för infektioner.

Åter till Säter

Enligt protokoll från kyrkorådet i Säter 1973-75 ska skeletten skickas tillbaka för begravning efter utförd undersökning. Men så har inte skett.

-Det är fel, det enda rimliga är att de får komma hem och begravas i vigd jord, säger 86-årige Elof Almgren som engagerat sig i frågan.

Skeletten förvaras nu i ett magasin på Historiska Museet i Stockholm. Enligt ett beslut av Riksantikvarieämbetet från 2004, tillhör materialet Historiska museet.

-Nya analysmetoder, inte minst DNA, gör att det finns stora möjligheter till ny forskning på det här materialet som är mycket välbevarat, säger osteolog Leena Drenzel.

Och några planer på att skicka hem skeletten till Säter har inte Historiska museet. Men frågan om vem som äger materialet kvarstår.

I de gamla kyrkorådsprotokollen står det ju faktiskt att benresterna ska återföras till Säter efter undersökning. Om det kommer en officiell begäran från kyrkorådet i Säter, då måste Historiska museet ta ställning till den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.