Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om framgången med Säters kommuns stödgrupper för våldsutsatta kvinnor: ”Processar snabbare än vid individuella samtal” Foto: SVT

Säter startade stödgrupper för våldsutsatta kvinnor: ”Borde finnas i alla kommuner”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kvinnor som söker hjälp för att de lever eller har levt i en våldsam relation i Säter ökar. När de individuella tiderna inte längre räckte till beslutade sig kommunen för att starta stödgrupper. Ett upplägg som visat sig vara framgångsrikt.

– När resurserna inte räckte till utifrån det antal kvinnor vi fick in började vi spåna på hur vi kunde hantera det, säger Emma Sandgren som är verksamhetschef inom individ- och familjeomsorgen.

De kom fram till att testa stödgrupper med sammanlagt nio kvinnor i varje grupp som träffas varannan vecka.

– Vi har olika teman på träffarna och där får de dela tankar och känslor, säger familjebehandlaren Sofia Persson.

”Det kan ge ringar på vattnet”

Det är Sofia som leder grupperna tillsammans med sin kollega Lina Scimone. Såvitt de vet är det ingen annan kommun i Dalarna som har något liknande.

– Jag tänker att det borde finnas i alla kommuner. Det finns så mycket våld i samhället och det är viktigt att fånga upp det och känna att man inte är ensam, säger Sofia Persson.

Lina Scimone fortsätter:

– Det kan också ge ringar på vattnet. Om man hör andra som deltagit i en grupp kanske jag också vågar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.