Säters sjukhus lockar spänningsförfattare

Uppdaterad
Publicerad

I höstas kom boken om en mordhistoria i Vasaloppsspåret ut. Nu har turen kommit till Säter. Inte mindre än två olika spänningsromaner om ond bråd död i anslutning till Säters sjukhus släpps nu i början av året.

Tiden tycks var inne för att göra fiktion av svensk mentalvård och då specifikt om den i Säter.

– Jag vill att man ska minnas mentalvården på 1900-talet och tänka på vad som är normalt, att sådant förändras över tid, säger Gunilla Bergstrand.

– Jag vill väcka frågan om vem som helst kan begå ett brott och vad kan få oss att göra det, säger Helena Kubicek Boye.

I förra veckan kom ”Innan snön faller” av Helena Kubicek Boye och om ett par veckor är det dags för Gunilla Bergstrands ”Bindgalen” att släppas.

Två författare med samma tanke att göra spänningslitteratur kring Säters sjukhus. För Kubicek Boye, som tidigare har arbetat som psykolog i öppenvården vid Säters sjukhus är det skönlitterär debut. För Säterbon Bergstrand handlar det om den tredje romanen om mord i Dalarna.

Det är två helt olika berättelser men båda utspelar sig i nutid och utforskar även hur mentalvården fungerat historiskt.

Att båda kommer nu och dessutom samtidigt tror de kan handla om att tiden är mogen. Det har gått tillräckligt lång tid sedan de gamla brutala behandlingarna och dessutom har man fått distans till skandaler som den om Thomas Quick.

Och någon rivalitet tycks det inte vara tal om.

– Jag ser det inte om konkurrens, vi lyfter nog varandra, säger Gunilla Bergstrand.

– Jag tror att det tvärt om drar ännu mer fokus till våra böcker och att vi kan väcka liv i den här fantastiska miljön och att fler kan komma hit och uppleva och se hur häftigt det är här, säger Helena Kubicek Boye.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.