Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad blir konsekvenserna när bygget av det planerade tandvårdshuset i Falun skjuts på framtiden? Hör tandvårdschef Karin Gunnars Hellgren berätta. Foto: Tore Meek/TT

SBB-krisen fördröjer bygget av Tandvårdens hus i Falun med två år

Publicerad

Krisen inom fastighetsbolaget SBB stoppar bygget av det nya Akademiska tandvårdshuset i Falun. Bygget skulle ha satt igång nu i september men läggs i stället på is i två år.

Det ställer till problem för Tandvårdsenheten som i dagsläget både har slitna lokaler och tandvårdsutrustning som var tänkt att bytas ut i samband med flytten.

– Det känns inte alls bra, vi är frustrerade, säger Karin Gunnars Hellgren, tandvårdschef i Region Dalarna.

Byggstart 2023 står det på en stor skylt på det som idag är en grusparkering intill Knutpunkten i Falun. Men på grund av den ekonomiska krisen inom SBB blir byggstarten inte av i år. Inte heller nästa år – men förhoppningen är att bygget ska kunna påbörjas 2025.

Det förutsätter att SBB:s ekonomi tillfrisknat och kapitalförsörjningen blivit bättre. I så fall kan bygget stå klart först 2027, två år försenat.

Risk att rekryteringar misslyckas

Nybygget var tänkt att lösa en del arbetsmiljöproblem i de befintliga lokalerna som nu kommer att behöva åtgärdas, vilket leder till ökade kostnader för skattebetalarna.

Tanken var också att Akademiska Tandvårdshuset skulle attrahera nya tandläkare och annan personal som man nu befarar väljer att söka sig till andra orter istället.

I klippet berättar tandvårdschefen mer om konsekvenserna av förseningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.