S och SD tippas bli huvudmotståndare

Uppdaterad
Publicerad

I förra kyrkovalet fick Socialdemokraterna flest röster. Partiledare Stefan Löfven har uppmanat alla att rösta för att Sverigedemokraterna inte ska få mer makt. I Dalarna finns 31 kandidater till stiftsfullmäktige och 27 kandidater till kyrkomötet på SD:s, Sverigedemokraternas, valsedlar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har sagt att man vill stoppa en ”vänsterliberal påverkan” på Svenska kyrkan. I år har SD fler namn på valsedlarna, jämfört med kyrkovalet för fyra år sedan.

På den lokala nivån, till kyrkofullmäktige, har SD bara 9 kandidater i 6 av församlingarna i Dalarna. Och det är i Falun, Gränges-Säfsnäs, Ludvika, Norrbärke , Söderbärke och Älvdalen.

Kyrkovalet i Västerås stift

På förhand tippas huvudmotståndarna i kyrkovalet bli just SD och Socialdemokraterna.

I Kyrkofullmäktige beslutas om ramarna för verksamheten i en församling eller pastorat. Ekonomin är en tung post där man beslutar om budget för kyrkans olika aktiviteter, mål och riktlinjer och fastställer kyrkoavgifter.

Fem miljoner har rösträtt

Över fem miljoner har rätt att rösta, men endast en liten del  brukar göra det. Förra kyrkovalet hölls 2013 och då röstade endast 12,8 procent, det vill säga ungefär 700.000 personer. 

– Vi vet att Sverigedemokrater och andra mobiliserar i det här valet. Stannar vi som tror på en öppen folkkyrka hemma, kan hatet och intoleransen flytta fram sina positioner också inom vår kyrka. Säg ja till alla människors lika värde, rösta den 17 september, har statsminister Stefan Löfven sagt om kyrkovalet.

– Stefan Löfven sa ju att de ställer upp för att inte SD ska ta makten. Och SD säger att de ställer upp för att Socialdemokraterna inte ska ha den fortsatta makten, säger Jan Strid.

17 september är det dags att rösta för den som inte redan lagt sin röst.

TV: Se inslaget om kyrkovalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet i Västerås stift

Mer i ämnet