Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet visar Elin Norén (S) vad som är problemet med SD:s inskickade material, och Rasmus Giertz (SD) förklarar varför de ska överklaga beslutet. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

SD i Dalarna nekas regionalt partistöd – revisor underkände bokföringen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Dalarnas revisor har underkänt föreningens bokföring för 2023 och på grund av detta stoppas SD:s partistöd från Region Dalarna för 2024, enligt regionfullmäktiges beslut på tisdagen.

Det regionala partistödet är cirka 2 miljoner kronor per år för SD i Dalarna.

Sverigedemokraterna anser att de har lagen på sin sida genom att de har två ordinarie revisorer och två ersättare, och att det räcker med att den andra ordinarie revisorn har gjort en godkänd granskningsrapport. Den revisorn beskrevs som suppleant i ansökan till Region Dalarna.

Revisorn: ”Kortköp utan underlag”

Det är revisorn Margareta Lindgren (SD) som har underkänt partiets bokföring och som ville neka styrelsen ansvarsfrihet.

– Det var en visselblåsare som hade ringt och då kom kassören till mig och ville ha revidering av SD Dalarnas bokföring. Och då var det inköp utan underlag, kortköp utan underlag – så jag godkände ju inte det, säger Margareta Lindgren till SVT Dalarna.

Rasmus Giertz, ordförande i SD Dalarna, hävdar dock att allt underlag numera finns, men det har inte kommit till Lindgrens kännedom.

Deadline sista juni för att bevilja partistöd

Enligt Rasmus Giertz har det sedan tidigare pågått en utredning kring Margareta Lindgren i partiets medlemsutskott. Den utredningen mot Lindgren lades ned, utan åtgärd, under måndagen.

– Nu håller de på och försöker plocka bort mig. De måste ju skydda sig själva men jag tycker att ärlighet ska gälla, säger Margareta Lindgren.

Sverigedemokraterna har fortfarande möjlighet att lämna in en årsredovisning som är godkänd av utsedd granskare. Om de gör detta innan den sista juni så kan regionstyrelsen bevilja partistödet.

I videon: Giertz berättar om att SD:s plan är att överklaga beslutet till förvaltningsrätten: ”Helt övertygad om att vi kommer få rätt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.