Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till gården i Aspeboda utanför Falun och se de unika väggmålningarna i ett av rummen. Foto: SVT

Se väggmålningarna från 1700-talet – bergsmansgård i Aspeboda blir byggnadsminne

Uppdaterad
Publicerad

Vilkesbacka bergsmansgård i Aspeboda utanför Falun, förklaras nu som byggnadsminne av Länsstyrelsen Dalarna. I den anrika gården finns vackra väggmålningar, av blommor, som är bevarade från 1770-talet.

I dag ägs gården, som har anor tillbaka till medeltiden, av en familj som sätter stort värde på byggnadens historia. Det var de som kontaktade Länsstyrelsen och väckte frågan om byggnadsminnesförklaring som är det starkaste skydd en byggnad kan få enligt Länsstyrelsen.

Det är de målade blommorna i ett av rummen i huset som är en viktig anledning till att gården anses värd att skydda och bevaras för eftervärlden.

Känt från tv-program

Gården har även innan det förklarades som byggnadsminne fått en del uppmärksamhet nationellt. Under 2021 ägnade SVT:s program Det sitter i väggarna ett helt avsnitt om gården utanför Falun.

I klippet: Se blomstermålningarna i ett av rummen som målades av den unga konstnären Maria Catharina Polheimer, vars far ägde huset år 1755.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.