Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Nordahl, sektionschef på socialtjänsten i Falu kommun, kommenterar kritiken efter IVO:s granskning. Foto: Hannes Forssell/SVT

Sektionschef på Falu kommun efter IVO:s kritik: ”Klart att det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg riktar skarp kritik mot Falu kommun för att inte kommunen försäkrade sig tillräckligt om John Walters vård och säkerhet på det kritiserade HVB-hemmet i Hagfors. Nu bemöter socialtjänsten kritiken.

– Så klart att det är allvarligt, säger sektionschef Magnus Nordahl, som samtidigt frågar sig hur ansvarsfördelningen ser ut mellan IVO och socialnämnd. 

– När det gäller HVB-hem så vet vi att IVO är den myndighet som ger tillstånd och utövar tillsyn på HVB-hemmen och där behöver man se hur långtgående socialnämndens ansvar att undersöka HVB-hemmet är i förhållande till det som IVO gör, säger han.

IVO stängde kort efter John Walters död HVB-hemmet i Hagfors. Hemmet lades ner helt efter att Humana, som drev hemmet gjort en egen utredning.

SVT har sökt Socialnämndens ordförande Helena Lindström som skriver i ett mail:

– Vi behöver analysera och se över den kritik som inkommit från IVO. Ärendet kommer behandlas nästa vecka och vi har mer information efter det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer