Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Britsarvsskolans gymnastiksal. Foto: SVT

Sektorschefen på Falu kommun om fallolyckan: ”Det är beklagligt att det här sker”

Publicerad

Just nu pågår utredningsarbetet efter att en byggnadsarbetare, en man i 20-årsåldern, i lördags föll flera meter från taket på gymnastikhallen på Britsarvsskolan i Falun. Enligt Magnus Johansson, tillförordnad chef på sektorservice på Falu kommun, så hade en riskbedömning tagits fram för att se hur arbetet skulle genomföras på ett säkert sätt.

– Det fanns en riskbedömning gjord för den här typen av arbete, säger han.

Det var i lördags som mannen i 20-årsåldern skulle upp på gymnastikhallens tak för att göra ett ventilationsjobb. Med hjälp av ställningar på utsidan av byggnaden tog han sig ner genom en lucka i yttertaket för att isolera mellan det och innertaket.

– Han föll igenom innertaket. Men det är oklart för oss hur det gått till.

Fallet uppskattas till omkring sju meter innan han landade på gymnastiksalens betongolv. Efter att först ha förts till akuten på Falu lasarett fick han senare föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

De initiala uppgifterna var att mannen skadats svårt. I nuläget finns det inga nya uppgifter om skadeläget. Jenny Nordin är åklagare i utredningen som gäller vållande till kroppsskada.

– Jag har inga uppgifter i nuläget på skadeläget på mannen, säger hon.

Anställd av underentrepenör

Mannen var, enligt Magnus Johansson vid Falu kommun, anställd av en underentrepenör till ventilationsföretaget som var på plats vid Britsarvsskolan. Men det är för tidigt att säga vem som bär ansvaret för det inträffade, menar både han och åklagaren Jenny Nordin.

– Utredningen är i ett så tidigt skede så jag tänker inte berätta om vem eller vilka som kan stå som ansvarig, säger åklagaren.

– Det är beklagligt att det här sker. Vi får följa den tekniska undersökning som pågår och se var ansvarsbiten hamnar, säger Johansson.

Åklagare Jenny Nordin meddelar att det som händer nu är insamlande av vittnesuppgifter, möten med arbetsmiljöverket och väntan på ett besked om skadeläget på mannen.

SVT har haft kontakt med Akademiska sjukhuset i Uppsala, som inte vill lämna ut någon patientskaderapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer