Selma Lagerlöfs skrivarstuga tillbaka i Falun – tack vare engagerade bybor

Uppdaterad
Publicerad

Selma Lagerlöf förknippas ju ofta med Mårbacka i Värmland, men det var i Falun hon bodde under sina mest produktiva år. Och i Grycksbo utanför Falun skrev hon delar av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige i sin väninnas härbre, ett härbre som nu fått komma hem igen tack vare några engagerade bybor med musikern Peter Karlsson i spetsen.

Peter Karlsson har under årens lopp vid flera tillfällen försökt få tillbaka härbret till Bengtsarvets Herrgård. Härbret gavs i present till en chef på pappersbruket på 70-talet.

Den personen är död sedan länge men trots Peters enträgna försök har inställningen från pappersbruket varit kallt. Ända tills en ny vd tillträdde för ett par år sedan.

– Då gick frågan till honom att Bengtsarvets invånare vill ha tillbaka härbret. Då sa han, det tycker jag med, säger Peter Karlsson.

”Känns som det kommit hem”

Peter och hans grannar kontaktade ett företag som jobbar med att flytta hus i Kiruna och för ett par veckor sedan kom det tio ton tunga härbret på plats. Något som glädjer Eva Korsgren som bor på Bengtsarvets Herrgård i dag.

– Det känns som det kommit hem, säger hon. Om det har en själ så tror jag att det trivs här.

Och det är ju inte vilket härbre som helst. Det var där som hon skrev stora delar av Nils Holgerssons underbara resa.

Härbret blev skrivarstuga

På Bengtsarvets herrgård bodde nämligen Valborg Olander, den kvinna som Selma själv kallade sin författarhustru. Hon spenderade mycket tid där och härbret blev hennes skrivarstuga.

Starta klippet ovan för att höra museipedagogen Annacari Jadling Ohlson berätta om Selma Lagerlöfs liv och avtryck i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.