Sexövergreppen blir ungdomsteater

Uppdaterad
Publicerad

På Dalateatern repeteras just nu inför urpremiären av en pjäs om höjdhopparen Patrik Sjöberg och de sexuella övergrepp han under många år blev utsatt för av sin tränare.

Pjäsen riktar sig främst till ungdomar som i samband med pjäsen också får möjlighet och hjälp att prata runt ämnet sexövergrepp.

”Det du inte såg” heter pjäsen vars manus bygger på Patrik Sjöbergs självbiografi med samma namn. Snart är det premiär och Emil Roos Lindberg, som spelar Patrik i unga år, säger att det krävs en extra omtanke mot barnen när man ska spela den här pjäsen.

”Lite jobbigt möta barnen”

– Det har känts lite jobbigt att möta barnen. Vi har testat en gång med de här övergreppssituationerna inför en barnpublik, säger Emil Roos Lindberg.

– Och det blir förstås känsligare än mot vuxna. Man vet inte vad barnen sitter med för erfarenheter. Men det vet man ju inte med vuxna heller!

– Det kan vara väldigt jobbigt för de kan ju precis som Patrik ha hållit inne med någonting i 30 år också. Men i och med att det är barn vi riktar oss till så blir det liksom känsligare – på ett bra sätt, säger Emil och ler.

Men det är inte bara svart, det är också många skratt i den här pjäsen?

– Ja, absolut. Mycket!, säger Emil Roos Lindberg.

Lyfta fram gränssättande

Det kommer att bli föreställningar för skolungdomar från årskurs fem, och syftet är att lyfta fram deras rätt att sätta gränser.

Pjäsen kommer att spelas både i Falun och runtom i Dalarna. Dalateatern får urpremiären på pjäsen, bland annat på grund av sitt framgångsrika arbete just med att fånga upp ungdomars frågor och känslor.

– Jag tog upp en diskussion med Dalateatern och det slog gnistor direkt, säger Karin ”Kickan” Holmberg som står för både idé och regi.

– Det känns jätteroligt att få göra den här pjäsen på en lagom stor teater. Det är inte säkert att det skulle bli lika bra om man gör det här på någon av landets större scener, säger hon.

Diskussion och möjlighet till stöd

När pjäsen spelas kommer Dalateaterns dramapedagog Malin Byman leda en diskussion med barnen och ungdomarna. I bakgrunden finns även Barnahus i Borlänge och socialtjänsten för att stötta den som eventuellt kan behöva hjälp.

– Vi kommer att bearbeta temat i pjäsen tillsammans med publiken. Det kommer att bli interaktivt och publiken ska få se om de kan hjälpa den lilla Patrik Sjöberg på olika sätt att hitta möjligheter för att berätta om den hemlighet som han bär på, säger Malin Byman.

Urpremiären blir den 30 september och pjäsen spelas sedan till mitten av december. Patrik Sjöberg själv kommer till Falun och blir med vid en av förställningarna i slutet av november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.