Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar föräldrautbildningen språkundervisningen? – Lena Johansson, projektledare, svarar på tre frågor om föräldrautbildningen i Borlänge. Foto: Anders Hansson/SVT

Sfi-elever utbildas i föräldraskap – unikt projekt i Borlänge sprids till andra kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I Borlänge pågår ett unikt projekt där Sfi-elever utbildas i föräldraskap. Nu ska modellen införas i hela Sverige.

– Har vi en trygg familj kan vi skapa ett tryggt samhälle, säger projektledaren Lena Johansson.

Föräldraskapsstöd är något som alla kommuner ska erbjuda familjer i Sverige och en stor utmaning är att nå ut till alla vårdnadshavare som har behov av det. I Borlänge har man valt att integrera föräldraskapsstöd i Sfi-undervisningen och därmed fått många att ta del av programmet.

– Man får träna svenska, man får lära sig att prata, man blir modigare och det här finns faktiskt ingen annanstans, vi är pionjärer med att få in det här på SFI och vi tror verkligen på det, säger Lena Johansson.

”Vill se det i alla kommuner”

I Borlänge pågår projektet sedan 2020 och ett hundratal elever har genomgått utbildningen hittills. Tre forskare från Högskolan Dalarna följer projektet för att studera vilka effekter det får för dem som deltar. Och nu är förhoppningen att det ska spridas till resten av landet. Flera andra kommuner har redan visat intresse.

– Jag skulle vilja se det i alla kommuner i landet, vi har också fått medel för att forska vidare på vilka effekter det har på barnen, om deras psykiska hälsa blir bättre. Så om tre år kommer vi att kunna se resultat där också, säger Fatumo Osman som är en av forskarna.

DET HÄR ÄR ICDP OCH SFI

ICDP

International Child Development programme, en evidensbaserad metod att ge utbildning i hur föräldrar och omsorgsgivare ska kunna samspela bättre med barn. De vuxnas psykosociala kompetens stärks för att ge ett bättre förhållningssätt till barnen. Programmet har sitt ursprung i FN:s barnkonvention.

SFI

Svenska För Invandrare, utbildning i svenska språket för invandrare som har uppehållstillstånd och har folkbokfört sig i Sverige men inte kan svenska. Kommunen måste då erbjuda utbildning i svenska och den är kostnadsfri för den som går utbildningen.

Källa: Högskolan Dalarna och Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.