Återkallelsen gäller enbart produkter med sista förbrukningsdag 2023-05-11. Foto: TT

Siljans chark återkallar köttfärs – innehåller salmonella

Uppdaterad
Publicerad

Siljans chark återkallar nötfärs då man upptäckt salmonella vid en rutinkontroll. Det är förpackningar med 400 gram och 800 gram med bäst före datum den 11 maj som omfattas av återkallelsen.

Enligt företaget har köttfärsen sålts i butiker i Dalarna samt i en butik i Härjedalen, från och med den 3 maj. Konsumenter som har någon av de aktuella förpackningarna hemma uppmanas att fotografera etiketten och sedan slänga förpackningen.

Därefter kan kunderna få tillbaka pengar genom en reklamation via Siljans Charks hemsida.

Sant eller falskt om salmonella:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvinner salmonellan om man sköljer av kycklingen först? Och är bakterien ovanligare i andra länder? Åsa Rosengren på Livsmedelsverket reder ut myterna. Foto: Foto: SVT/Storyblocks

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.