Var inte för ihärdig med krattan i helgen. Lägg krutet på det som verkligen behövs, och på sådant som skänker dig och andra glädje.
– Man måste inte göra någonting i sin trädgård! Men om det ligger tjocka lager av löv så tar jag bort dem nu, för det blir som en tjock plastfilm över gräset. Det blir syrefattigt, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare i slottsträdgården vid Ulriksdal utanför Stockholm.
Lite löv här och där gör däremot inget.
– Det tar maskarna och mikrolivet hand om. Jag brukar fortsätta att klippa gräset där löven ligger, då blir de finfördelade och blir näring. Om löven råkat blåsa in i rabatterna så är det alldeles utmärkt, dem ska man bara låta vara, säger Bosse Rappne.
Men för den som vill möblera om i sina rabatter och dela perenner så är bästa tiden nu, tycker han. Höga växter som hamnat längst fram i rabatten och skymmer de lägre eller kombinationer som inte stämmer kan lätt fixas nu.
Växterna sover
– Växterna förbereder sig för vintern nu, och behöver inte sina rötter. De ligger och sover, och till våren kan de börja växa på ett nytt ställe. Själv föredrar jag att göra det arbetet på senhösten, för då kommer man ihåg hur rabatten såg ut. Dessutom är det så hektiskt på våren, säger Bosse Rappne.
För den som vill ha besök av småfåglar i vinter kan det också vara en bra idé att förbereda för fågelmatning i vinter. När snön kommer blir det svårare. Fast egentligen tycker Bosse Rappne att man ska ta det lugnt med trädgårdsfixet så här års.
– Trädgården är inget arbetsläger, säger Bosse Rappne.
Dela med dig av perenner
Perenner, växter som kommer tillbaka år från år, kan delas. På så vis får man fler växter och kan dela med sig av prakten till vänner och bekanta.
Arbetet kan göras både på våren och på hösten.
Exempel på perenner som man kan dela med sig av är kärleksört, nävor, stjärnflocka, löjtnantshjärta, rudbeckia och astilbe.