Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rektor Anna Torssander om hur man löser yrkesexamen i tider av distansundervisning.

Sistaårselever på yrkesförberedande linjer får dispens från distansundervisningen

Uppdaterad
Publicerad
Gymnasieelever i Dalarna har under en dryg vecka nu studerat på distans för att minska spridningen av coronaviruset. Elever som går i årskurs tre på Hushagsgymnasiet i Borlänge har fått dispens när det kommer till de praktiska delarna i undervisningen. Från och med idag, måndag, kan de boka in en tid när de i små grupper får ta sig till skolan. Lösningen är framförallt viktigt för sistaårselever som just nu håller på med sina slutgiltiga gymnasiearbeten.

Dalarnas gymnasie- och högskolor stängdes för drygt en vecka sedan och den nya vardagen har fått chans att hinna sjunka in. 

– Nämnden har tagit beslut om distansundervisning. Men vi har fått till en liten ändring så att vi kan få ta in elever i årskurs tre för att göra de praktiska moment som måste ske för att de ska kunna få ut en yrkesexamen, säger Anna Torssander, rektor.

”Man kan få mer hjälp när man är i skolan”

Trots att fjärrundervisningen funkar bra tycker både lärare och elever att det är tråkigt att inte vara på skolan.

– Det känns tråkigt. Vi är ju här för eleverna och tycker att det är kul när eleverna är här, säger Christer Thoreus, bygglärare.

En av Christer Thoreus elever som är på skolan för att bygga en lekstuga håller med om att det är tråkigt med distansundervisning.

– Man kan få mer hjälp när man är i skolan, man kan bara räcka upp handen så får man hjälp på en gång, säger Leonard Eriksson, byggelev.

I klippet berättar rektor Anna Torssander, bygglärare Christer Thoreus och hans elev Leonard Eriksson om hur skolvardagen förändrats sedan coronautbrottet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet