Sjuksköterskorna Lizzy och Ingrid om barnvaccinationen: ”Positiv respons och glada barn” Foto: Jessica Hansson/SVT

Hög vaccinationsvilja bland 12-15-åringar i Dalarna – 37 procent har fått första dosen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Regionen går vaccineringen av 12-15-åringar bra i Dalarna och vaccinationsviljan är hög. Nästan 37 procent har nu tagit den första dosen, vilket ligger över riksgenomsnittet.

I riket som helhet har nu 24,5 procent av 12-15-åringarna nu fått sin första dos. Dalarna ligger en bra bit över rikssnittet med sina 36,8 procent.

– De rapporter som jag fått här och nu gör mig glad, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare i Dalarna

Coronaviruset i Dalarna

De flesta skolor i länet är i gång med vaccinationerna av 12-15-åringar och i rapporter som skolorna lämnar till Regionen uppges att vaccinationsviljan ligger över 50 procent i de flesta skolor.

– I vissa skolor är det så högt som 70-75 procent. Sedan finns det skolor som inte riktigt kommit igång och ligger lite efter, men vi ligger bra till i Dalarna, i vissa regioner har vaccinationerna av 12-15-åringar inte ens börjat, säger Olof Ehrs.

Framgångsreceptet tror han handlar om att man den här gången sköter vaccinationerna ute i skolorna.

– Ur ett socioekonomiskt perspektiv är det bra, alla får tillgång till vaccinationerna.

Trygghet att träffa samma person vid båda doserna

Distriktssköterskan Lissy Magnusson och sjuksköterskan Ingrid Sehlberg har vaccinerat barn på sex skolor runt om i Borlänge. SVT Nyheter Dalarna träffar dem efter att de just gett dos ett på Skräddarbacksskolan.

– Vi kommer att utföra andra dosen också. Då kan vi lättare säga att ”då ses vi om 4 veckor igen” och det tror jag är en stor trygghet för barnen att de redan träffat oss en gång, säger Ingrid Sehlberg.

– På någon skola så sa barnen jag vill ha samma som sticker mig nästa gång för det kändes inte, säger Lissy Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet