Borlängepolitiker: ”Ska kunna kräva tillbaka bidrag om föreningar inte sköter sig”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Umis i Borlänge ska nu utreda anklagelser från Nasteho Mohamed, som säger att hon i föreningen upplevt samma klanstruktur och det kvinnoförtryck hon en gång flytt ifrån. Föreningen har tidigare fått mindre bidrag från Borlänge kommun, och Borlängepolitiker säger att kommunen måste kunna kräva återbetalning av föreningsbidrag i de fall föreningar inte sköter sig.

Socialnämdens ordförande Kenneth Persson (S), säger att han inte vet vad som hänt i föreningen Umis, och att det är en fråga för föreningens styrelse att reda ut. Däremot förklarar han att kommunen påbörjat en utredning om vad som ska gälla generellt i de fall kommunen delar ut föreningsbidrag.
– I den utredning vi har påbörjat i kommunen har vi infört en klausul där föreningar kan få betala tillbaka utbetalt bidrag, om man inte sköter sig.

Ulrik Bergman, ordförande för Moderaterna i Borlänge håller med, men går även längre än så.

– Misstänker man dessutom att pengarna gått till verksamhet som inte genomförts, ja då ska man kanske överväga att polisanmäla den verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.