Det är ju så tragiskt, det slår ju tillbaka på alla i form av att det kostar skattepengar, säger räddningsledare Rune Daniels vid Rättviks räddningsjtänst. Foto: SVT/Arkivbild

Skadegörelse och busliv i Siljanskommuner oroar

Publicerad

Efter ett flertal fall av vad som beskrivs som ofredande och skadegörelse i Rättvik och Insjön har nu flera organisationer träffats för att försöka stävja problemen.

Polisen ska ha uppmärksammats genom ett flertal samtal från boende i Rättvik och Insjön, som upplevt att barn och ungdomar ”springer omkring och ofredar boende”.

Polis kontaktad

Oroligheterna ska ha pågått sedan ungefär tre veckor tillbaka. Det ska bland annat ha kastats föremål på fönster och bankats på privatpersoners dörrar i sådan utsträckning att polis kontaktats.

En grupp med representanter från bland annat polis, räddningstjänst, kommun och fastighetsbolag och Ungdomens hus i Rättvik samlades med anledning av detta för att komma fram till en lösning på problemen.

– Vi kom fram till att vi måste få till en dialog med de inblandade, och försöka möta dem när vi kan ute i samhället, säger Anders Modén, kommunpolis i Rättvik.

Skolstart

I Rättvik har det förekommit busliv även tidigare i samband med skolstarten, men i år har problemen fortsatt i flera veckor, enligt räddningstjänsten.

– Tidigare har det väl varit lite oskyldigare saker men inte alls i samma utsträckning som det är nu, säger Rune Daniels vid Rättviks räddningstjänst.

Låser sporthallen

Bland annat ska det ha förekommit skadegörelse i omklädningsrummen i den nyrenoverade sporthallen, vilket lett till att man nu låser sporthallen.

– Det är ju så tragiskt, det slår ju tillbaka på alla i form av att det kostar skattepengar, säger Rune Daniels.

Hittills har en polisanmälan gjorts efter händelserna.

– Gränsen är hårfin med vad som kan anses som bus och vad som är brottsligt i form av ofredande, säger Anders Modén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer