Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag spelar en 29-årig man som är fångad i mellanrummet mellan livet och döden” – hör Razmus Nyström om rollen och tankarna inför Borlängepremiären av ”I kroppen min”. Foto: Anton Ånell/SVT

Skådespelaren om att gestalta Kristian Gidlunds texter: ”Gråtit väldigt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

När pjäsen I kroppen min, baserad på Kristian Gidlunds texter, drar ut på riksturné är det skådespelaren Razmus Nyström som står i rampljuset.

– Det är en jätteresa att gå igenom hans texter varje kväll, de innehåller så otroligt mycket, säger han.

I sommar har Razmus Nyström spelat pjäsen på Parkteatern i Stockholm. Skådespelaren säger att det stundtals har varit en utmaning att förhålla sig till Kristian Gidlunds texter.

– Jag har gråtit väldigt mycket hemma innan rep. Det är det där att försöka ligga så nära som möjligt i berättelsen, säger Razmus Nyström.

Han spelar en anonym karaktär, baserad på Gidlunds texter, som kort och gott kallas för ”mannen”.

När han ska förklara vad som berör så starkt med pjäsen och texterna handlar det om de existentiella frågorna som Gidlund ofta tacklade.

– Hans sätt att benämna livet. Allt man vill göra i livet – all längtan, passion, lust, äventyr man vill uppleva – men att samtidigt våga möta rädslan för vad som kommer sen.

I klippet: Se bilder från när Razmus Nyström spelade pjäsen i somras, och hör honom berätta om rollen.

vem var kristian gidlund?

Kristian Gidlund föddes 21 september 1983 i Borlänge. Han växte upp i stadsdelen Kvarnsveden.

Gidlund spelade trummor i popbandet Sugarplum Fairy som slog igenom stort 2004 med hitlåten Sweet Jackie. Bandet sålde över 100 000 album och nominerades till flera priser under sin karriär.

2011 diagnostiserades Kristian Gidlund med cancer i magsäcken. Medan han slogs mot sjukdomen samlade han betraktelser om livet och döden på bloggen I Kroppen Min som fick miljontals besökare. År 2013 samlades en del av materialet från bloggen och andra texter i en bok.

17 september samma år avled Kristian Gidlund i cancer. Enligt egen önskan begravdes han på Norra Griftegården, ett stenkast bort från barndomshemmet i Kvarnsveden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.