Annika Johansson blev uppsagd från sin chefstjänst efter att hon skänkt mat till ensamkommande som bott på HVB-hemmet som städades ur. Foto: Privat/Vilhelm Stokstad, TT.

Gav bort mat till ensamkommande – chef i Avesta sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

När ett HVB-hem i Avesta kommun skulle stängas tillät enhetschefen Annika Johansson att personal skänkte bort mat till ensamkommande ungdomar. Till följd av det blev hon uppsagd som chef.

– Vi betraktar det som stöld, säger Magnus Sörebö, personalchef vid Avesta kommun.

Detta var Sveriges Radio P4 Dalarna först att berätta om.

I somras när ett HVB-hem i Avesta kommun skulle städas ur gav enhetschefen Annika Johansson grönt ljus till personalen att ge bort mat till ensamkommande ungdomar som tidigare hade bott på boendet.

– Det var mat som skulle kastas och de här ungdomarna hade inga pengar. Det var sagt att vi inte fick ge bort saker, men samtidigt kände jag att jag kunde försvara vad jag hade gjort. Jag tänkte att det på sin höjd kunde leda till en varning eller att jag fick betala för mig, säger hon.

Sades upp från jobbet

Men efter att Annikas chef fått reda på det kallades Annika in på ett möte, och så småningom sades hon upp från sin tjänst.

– Jag erbjöds en tjänst som handläggare, men eftersom att arbetsgivaren ”inte hade något förtroende kvar” för mig så tackade jag nej.

Istället fick Annika ett avgångsvederlag, och har nu lämnat sin tjänst.

– Självklart behöver arbetsgivaren reagera om man gör något som är emot reglementet. Men åtgärden borde stå i proportion till handlingen, säger Annika Johansson, och poängterar att kommunen, i jämförelse med de cirka två tusen kronor maten kostade, nu fått betala henne ett avgångsvederlag på 550 000 kronor – och full lön i flera månader.

Personalchefen: Inte en ekonomisk fråga

Magnus Sörebö, personalchef på Avesta kommun, menar dock att kostnaden är oväsentlig.

– Det är inte värdet på maten i sig som är den stora frågan. Det är att hon har gett bort kommunala tillgångar, i form av mat, utan att hennes chef har tillåtit det. Det är inte tillåtet enligt kommunallagen, säger Sörebö och förklarar:

– Egentligen måste man fråga alla andra föreningar och organisationer då.

”Totalsnurrigt”

Annika Johanssons fackliga företrädare, Rolf Löfberg på Akademikerförbundet SSR, menar att händelsen med maten fick alldeles för stora proportioner.

– Det är totalsnurrigt, säger han.

Personalchefen hävdar att Annika inte fått tillåtelse att ge bort maten, och att det strider mot kommunallagen?

– Ja, visst skulle hon ha agerat annorlunda. Men i 99 fall av 100 hade man löst det genom ett medarbetarsamtal eller en skriftlig varning, och inte med en uppsägning.

Inte aktuellt med tillsägelse

Enligt Magnus Sörebö, personalchef på kommunen, var det dock inte aktuellt med en tillsägelse.

– Vi ansåg att det var av den omfattningen att det fanns skäl för en uppsägning.

Han bektraktat händelsen som en stöld – men har inte gjort någon polisanmälan.

– Nej, vi valde att gå den arbetsrättsliga vägen istället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.