Skarvkolonier ödelagda – 1000 ungar dödades

Publicerad

Vid midsommar fick Länsstyrelsen Gävleborg tips om att skarvkolonierna Båkharen och Skräddarhällan utanför Gävle hade utsatts för något slags sabotage.

Väl på plats kunde man konstatera att mellan 200 och 300 boträd hade fällts och att uppemot 1000 ungar och ägg hade dödats.

Sedan tidigare fanns beslut om skyddsjakt på 650 fåglar men det beslutet drogs tillbaka och händelsen på öarna polisanmäldes.

Det inträffade utreds nu av polisen som grovt jaktbrott alternativt artskyddsbrott.

Normalt sett är Skarvkolonierna Båkharen och Skräddarhällan utanför Gävle, fulla med skarv under sommarhalvåret men i år har det varit märkbart färre. Och nu kommer förklaringen.

Uppskattningsvis tusen ungar och ägg gick åt när kolonierna förstördes.

Länsstyrelsen polisanmälde och drog tillbaka det beslut om skyddsjakt på 650 fåglar som fanns sedan tidigare.

Och även om de vuxna fåglarna överlevt så avbröts häckningen helt på öarna och enligt länstyrelsen finns inga häckande par kvar längre.

Men frågan är vad skarvhatarna egentligen vann på sin attack. För nu har det etablerats flera nya mindre skarvkolonier längre norrut, men även söderut längs med upplandskusten på platser där det inte funnits skarv tidigare.

Polisen tror att det var flera personer som genomförde attacken tillsammans och att det borde finnas vittnen till brotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer