Foto: Jessica Gow/TT Nyhetsbyrån

Skattehöjning planeras i Malung-Sälen

Publicerad

Politikerna i Malung-Sälens kommun föreslår en skattehöjning på 50 öre från och med nästa år.

Allt för att komma tillrätta med de ekonomiska problemen inom kommunen.

– Men det täcker ändå bara en fjärdel av det vi måste spara nästa år, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Malung-Sälens kommun brottas med stora ekonomiska bekymmer. Kommunen kommer att få ett stort underskott i år och kommer att tvingas göra stora besparingar under nästa år.

Därför föreslår nu politikerna i kommunstyrelsen att kommunalskatten höjs från i dag 22,54 kronor till 23,04 kronor – en höjning på 50 öre.

– Det ger ett tillskott på ungefär åtta, nio miljoner kronor men totalt måste vi spara in mellan 35 och 40 miljoner kronor, säger Kurt Podgorski och fortästter:

– Skattehöjningen täcker alltså bara runt en fjärdedel av det vi måste spara.

Majoriteten av politikerna i kommunstyrelsen ställde sig bakom förslaget till skattehöjning som slutligen beslutas av kommunfullmäktige. Moderaterna och Folkpartiet ville dessutom att det skulle läggas ett varsel om uppsägning inom kommunen på 30 heltidstjäster. De partierna menar att Malung-Sälens kommun dessutom måste erbjuda mellan 20 och 30 personer någon typ av avgångsverderlag för att få ner kostnaderna.

– Vi andra tycker att det är fel sätt. Vi måste först ta stora strukturella beslut innan vi kan se hur många personer som måste bort, säger Kurt Podgorski.

Ett av de mer kontroversiella besparingsförslagen är att lägga ner den omdebatterade skolan i Yttermalung och dessutom att lägga ner förskolan i Öje.

– Det måste utredas mer. Vi är inte framme vid några avgörande strukturella beslut någonstans inom kommunen. Men om någon månad vet vi mer, säger Kurt Podgorski.

– Vi ser skattehöjningen nu som en hjälp men vi hugger i alla fall inte till med en höjning på två kronor eller något sånt utan räknar med att behöva hitta andra sätt att minska kostnaderna framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.